03-09-2009

Wonen onder de rook van Kiryat Arba Settlement


Direct na de Israëlische overname van de westbank in 1967 hebben een aantal joodse gezinnen zich onmiddellijk gevestigd in de oude stad van Hebron. Na onderhandelingen hebben ze zich teruggetrokken en in 1970 een nieuw settlement gesticht aan de oostzijde van de stad: Kiryat Arba dat inmiddels 7000 bewoners telt.
Onder de rook van dit settlement wonen een aantal Palestijnse gezinnen in de kwetsbare vallei : Wadi Al Hussein.
Onder ander het gezin dat ik vandaag bezocht. Zij bouwden hun huis zonder de vereiste toestemming in 2002, door gebruik van vernuft en ijver: alle bouwmaterialen zijn per ezel aangevoerd. De wegen noord zuid en oost west zijn in die omgeving immers afgesloten voor palestijnen en alleen toegankelijk voor de settlers.
Het is een mooi huis geworden, maar er hangt een demolition order boven hun hoofd. Vader is ernstig ziek, moeder is ook lange tijd ziek geweest. Het gezin heeft geen bron van inkomen. Ze zijn klant van de sociale dienst. Ik heb contact gezocht met deze dienst en ging met een maatschappelijk werker naar het gezin toe. De vrouw vertelde dat ze veel steun had aan de maatschappelijk werkster en er graag heen ging als ze problemen heeft. Financiële steun krijgt het gezin via een cheque die ze bij de bank kunnen inleveren. De Europese commissie is een rechtstreekse bron van deze hulpverlening.
Op zaterdagen durven de kinderen niet naar buiten. Een zoontje heeft een aantal jaren geleden een zware klap op zijn hoofd gekregen en ondervindt daarvan nog de gevolgen. Een jaar geleden was er poging tot brandstichting, een kamer is toen uitgebrand. Het huis is omgeven door huizenhoog gaas ter bescherming tegen stenengooierij. Ze hadden liever niet dat ik buiten foto’s maakte uit angst voor repercussies.

Geen opmerkingen: