07-09-2009

Centrum voor de Kunsten in oostelijk Jerusalem



In Bethanie, gelegen aan de oost zijde van Jerusalem, hebben twee broers, Noubar en Milad, Armeense christenen, een centrum voor de kunsten opgericht voor dans, muziek- en schilderlessen.
Het werk doen ze naast hun baan, aangezien er anders niet voldoende middelen en inkomsten zijn. Kunst is in bezettingstijd een luxe die de mensen zich niet kunnen veroorloven. Desalniettemin beseffen de medewerkers van het Vision Center for Culture and Arts het belang van de mogelijkheid van kunst bij het bouwen van bruggen en het scheppen van een betere toekomst.
Een greep uit de doelstellingen van het centrum:
Jeugdwerk op basis van geweldloosheid ten behoeve van het bewerken van vrede, talenten ontdekken en ontwikkeling stimuleren, een netwerk bouwen met lokale en internationale organisaties, Palestijnse folklore nieuw leven inblazen. Het centrum werkt met nationale en internationale vrijwilligers. De eerste opkomende internationale uitnodiging is in Zweden, Spiritus Mundi in Malmo. Eind oktober zullen een aantal jonge mensen uit de bezette gebieden daar naar toe gaan.
Onlangs was er in Nederland een tentoonstelling. Via bijgaande link :de werken die in Gouda en meer plaatsen in Nederland te zien waren.
http://www.vccacenter.org/video/52-art-project
Omdat het voor de meeste inwoners van Bethanie financieel niet haalbaar is om een instrument te kopen heeft de stichting contact met de Nederlandse stichting Musicians without borders.
Het was heel inspirerend om te zien hoe deze jonge mensen tegen de stroom in alles inzetten voor hun ideaal. De broers verdienen hun inkomen elders en runnen de stichting op vrijwillige basis. Hoe schrijnend om te horen dat het inkomen dat Milad in Jerusalem verdient wellicht op de tocht staat omdat zijn werkvergunning vandaag verloopt. Hij is duidelijk erg gespannen. Zijn grootste zorg is op dit moment een lege maag……

Geen opmerkingen: