16-09-2009

Armoede in H2



Armoede is niet iets dat je aan de grote klok hangt. Zeker niet als trots is ingebed in je cultuur.
Fier dragen de Palestijnen hun lot. De gastvrijheid is spreekwoordelijk. Toch leeft 25% van de mensen onder de armoedegrens.
Vandaag zagen we kinderen van de Cordoba school met nieuwe kleren of schoenen onder de arm naar huis lopen.
Stralende gezichtjes. Ramadan loopt bijna ten einde. Deel van het vasten is het geven van aalmoezen. Aangezien de school gelegen is H2 en de armoede daar het grootst is, heeft het schoolhoofd haar best gedaan om donoren te vinden voor geschenken.
Toch was niet iedereen blij met de keuze van zijn of haar kind: “settler kleren” noemde een van onze contacten de keuze van de jurk van haar dochter. Lang, kaki kleurig en een witte bloes. Tja……
De vastenperiode loopt ten einde. Zondag is het Eid Al Fitr. Er volgen een paar vakantiedagen voor de schoolkinderen.
De Joodse hoge feestdagen vallen in dezelfde periode. Het nieuwe jaar begint zaterdag a.s. Dit jaar geen gezamenlijke vieringen. Wie weet ooit wel.
Delen van het land en haar opbrengsten. Voorlopig is de doelstelling gescheiden leven mogelijk te maken. Hebron is de enige stad in de Westbank met joodse nederzettingen in haar midden. De prijs is hoog: Al Shahadatraat is dicht, 1000 winkels zijn gesloten. Hoofden van gezinnen kunnen hun gezin niet meer onderhouden. Het Rode Kruis biedt in deze stad, als enige in de Westbank, voedselpakketten met de eerste levensbehoeften. In H2 zijn de getallen dan ook nog veel schrijnender: 8 van de 10 volwassenen is zonder werk, 75% van de mensen leven onder de armoedegrens.

Geen opmerkingen: