06-10-2009

trauma en traumaverwerking



Een nieuw bataljon en nieuwe gewoonten. De Golani brigade is gearriveerd en wordt ingewerkt in de omgeving. Op bijgaande foto ziet u soldaten met geweer in de aanslag voor de dependance van Cordoba school.
Omdat de kinderen niet meer naar de wc durfden in het hoofdgebouw vroeg ik de soldaten of ze tien meter verder op wilden gaan staan. Nee, ze hadden orders van boven om hier te staan. Na een half uur vertrokken ze weer.
Wat is het effect van oorlog en bezetting op kinderen?
Terre des Hommes heeft een speciaal programma opgezet en geeft In Hebron en Jenin hulp op aanvraag naast speciale training voor leerkrachten: hoe problemen te signaleren en hoe er op te reageren. De leerkrachten van de Cordoba school hebben aan het programma deelgenomen. Het heeft een duidelijk positief effect gehad op de kinderen. In de gezinnen horen we dat kinderen bang zijn om te gaan slapen.
Na de tweede intifada is de school in de gebieden waar wij surveilleren drie jaar dicht geweest. Hele generaties kinderen hebben daardoor een gat in hun ontwikkeling en hebben geen kansen meer op vervolgonderwijs, dit alles tegen het internationale humanitaire recht, immers volgens de Hague Regulations heeft de bezettende macht de plicht heeft om de noden van de burgerbevolking te garanderen.

Geen opmerkingen: