29-10-2009

De kracht van pijn




Zoeken naar hetgeen mensen verbindt en niet naar wat mensen scheidt is een van de krachten van Mediation.
Hoe breng je de twee volkeren bij elkaar die gescheiden zijn door een Muur, door een geschiedenis van het wederzijds elkaar bewust toebrengen van slagen, met genoeg redenen ter rechtvaardiging van zichzelf?
Er is een groep Israëli’s en Palestijnen die elkaar gevonden hebben in gedeeld verdriet en die een vereniging hebben opgericht waarvan de prijs voor toetreding de hoogst denkbare is: voorwaarde is het verlies van een dierbare.
Rami’s leven veranderde compleet toen hij zijn dochter van 14 verloor tijdens een zelfmoord aanslag in Jerusalem, Mazen groeide op in een vluchtelingenkamp en woont er nog steeds zonder enig uitzicht op verbetering en verloor zijn vader die op weg naar huis zonder enige reden werd neergeschoten. Twee mannen die ieder voor zich een beslissing moesten nemen: hoe ga ik verder? Laat ik mijn leven verscheuren door haat en de behoefte om wraak? Of ga ik een andere, bijna ondenkbare, weg. Rami probeerde te begrijpen wat een zelfmoordterrorist kon bewegen om een onschuldig 14 jarig meisje te vermoorden, het veranderde zijn leven compleet. Hij kon niet meer langs de zijlijn staan, hij is volkomen overtuigd van de noodzaak om de bezetting te beëindigen, en het Palestijnse volk recht te doen. Mazen besloot zijn kinderen voor te gaan in de weg die zijn vader voor hem had bewandeld: te staan voor zijn rechten, het verhaal van zijn volk te vertellen, ondanks alle moeite en vernedering die het hem kost en de wereld te laten zien dat niet iedere Palestijn een terrorist is, maar een mens die lijdt, die zijn kinderen meer wil geven dan het leven in een gevangenkamp verbannen achter een torenhoge muur.
Samen met 500 gezinnen zoeken Rami en Mazen wegen om de gaten in de muur open te breken. Joden doneerden hun bloed in Ramallah, Palestijnen in Jerusalem. Samen organiseren ze zomerkampen voor de jeugd, demonstreren ze, geven lezingen op middelbare scholen. Meestal ziet de jeugd voor het eerst een Palestijn, respectievelijk Jood zonder horentjes. De demonen blijken mensen te zijn van vlees in bloed. Ze voeren een strijd tegen vooroordelen, gebrek aan kennis en het kwaad in het besef dat beide partijen ooit terug zullen kruipen naar de onderhandelingstafel, omdat deze strijd om gerechtigheid niet te winnen is met geweld of overheersing.
-

Geen opmerkingen: