08-10-2009

Op de loer


De muur is niet af. Er zijn gedeelten hier in het zuiden waar Palestijnse werkers makkelijk door kunnen. Ze betalen een taxichauffeur een hoop geld en het vervoer is geregeld. Als ze in Israël opgepakt worden belanden ze in de gevangenis. Maar er is hier geen werk en ze zijn wanhopig. Bepakt en bezakt voor een langere periode van huis, wagen ze de sprong.
Soldaten hebben zich aan de andere zijde verstopt. Ze kennen de plek en willen wel een verzetje. Acht van de negen werkers worden gepakt, een maakt zich uit de voeten. Acht mannen moeten op de knieën en worden gedwongen op handen en voeten verder te gaan, zich om te draaien, zodat hun geld en sigaretten ongezien uit hun rugzakken wordt gehaald. Schoenen uit en over doornen lopen. Als de militairen klaar zijn met hun pleziertje, vijf uur later, zetten ze de mannen terug de grens over. Een man is gebroken: het geld voor de tocht was geleend geld. Hij is des duivels, wil terug, wil de soldaten te lijf gaan. Zijn makkers weerhouden hem. Veel later op een andere plek steken ze alsnog de grens over.
Dit is het relaas van een medewerker van Al-Haq, een Palestijnse mensenrechtenorganisatie. Een van de opgepakten woont in Hebron in de oude Souk. Al-Haq kreeg in maart jl. de Nederlandse geuzenpenning uitgereikt, zie: alhaq.org

2 opmerkingen:

amicitiae zei

verschrikkelijk

amicitiae zei

en fantastisch die Geuzenpenning voor Alhaq!