18-08-2009

rijk en arm



Als team wonen we in H1, het gedeelte van Hebron dat onder Palestijns bestuur staat. Het verschil in levensstandaard met H2 is levensgroot. Om de settlements te beschermen is er een enorme legermacht aanwezig in de oude stad onder Israëlisch bestuur, H2. De identiteitspapieren van de Palestijnen worden constant gecheckt.
Velen zijn de oude stad ontvlucht. Winkels zijn gesloten. Het busstation is dicht, de belangrijkste winkelstraat –Al Shuhadstreet- is “military zone”. Acht van de tien volwassen zijn zonder werk en 75% van de mensen leven onder de armoedegrens. Bedelende kinderen en wanhopige kraamhouders zijn schering en inslag.
Dit terwijl leven in H1 booming business lijkt. We spraken een Palestijn die sinds vier jaar in de VS woont, hij wist niet wat hij zag: Er woont lustig gebouwd, mooie villa’s verrijzen rondom. Helaas is dat niet alleen goed nieuws. In plaats van te investeren stoppen de mensen hun spaargeld in huizen. Immers de economie kan zo weer instorten. je bedrijf ben je kwijt, je huis heb je tenminste binnen.

Geen opmerkingen: