23-08-2009

Actievoeren met Ta'ayush



Gisteren zijn we met een groep actievoerders van Ta’ayush meegegaan naar een Palestijns bedoeïenen dorp in de heuvels ten zuiden van Hebron : Um Al Kher.
Met een paar armzalige tenten wonen de bedoeïenen in bezet gebied onder Israëlisch bestuur onder de rook van het settlement Karmel.
Ta’ayush is geboren in de roerige dagen van najaar 2000, het begin van de tweede intifada. Israëliërs die in actie kwamen tegen de volledige isolatie van de Palestijnse gebieden en begonnen met de organisatie van konvooien hulpgoederen.
Actievoeren zonder de belangen van Palestijnen te schaden kost de nodige creativiteit en bereidheid tot luisteren en overleg.
Tijdens deze actie werden de handen uit de mouwen gestoken om te helpen bij de vervanging van een zandweg, die als verbinding dient tussen twee groepen tenten.
Binnen de kortst mogelijke tijd was het leger aanwezig en later ook de Israëlische politie. De actievoerders werden gesommeerd te stoppen. Om de belangen van de bewoners van Um Al Kher niet te schaden werd gehoor gegeven aan de oproep.
De ervaring leert dat de bewoners het anders moeten ontgelden.
Helaas zijn de gebouwen die eerder deze zomer zijn neergezet ten behoeve van de dorpsbewoners al vernietigd. De bewoners worden gedoogd, maar hebben geen rechten en zeker niet om stenen gebouwen op te richten, net zo min als wegen.

Eerder op de dag was de actie gericht op bescherming bij het laten grazen van de kudden. Het is zomer en van ouds worden de kudden geweid op de heuveltoppen, zodat er voor de winter gras overblijft in de dalen. Heuveltoppen zijn echter tot verboden militaire zone verklaard. Om solidair te zijn met de moeilijkheden van deze herders gingen de actievoerders mee de heuveltoppen op. Elk uur grazen is meegenomen. Ze werden dit keer niet verjaagd.

Geen opmerkingen: