17-01-2012

open brief aan premier Netanyahoe bij zijn bezoek aan Nederland


Geachte heer Netanyahu,

Hartelijk welkom in Den Haag, de internationale stad van vrede en gerechtigheid. U bent hier op bezoek bij een land dat zich altijd welwillend heeft opgesteld ten opzichte van het land Israël. Tegen die achtergrond willen we u een aantal vragen stellen. Bij beantwoording daarvan in de geest van Den Haag zullen Israël, Palestina, het Midden-Oosten en de wereld een betere plaats worden.

1. Hoe kan het, dat in plaats dat de bouw van nederzettingen geremd wordt, deze zelfs in een stroomversnelling is gekomen? Volgens Peace Now is de bouwactiviteit in de bezette gebieden in 2011 met 20% gestegen.
2. Wanneer maakt u een eind aan de grondonteigeningen ten behoeve van de nederzettingen?
3. Hoe verhoudt zich uw stelling dat u onderhandelingen wilt zonder voorwaarden vooraf tot uw stelling dat de grenzen van 1967 geen uitgangspunt kunnen zijn en dat er niet onderhandeld kan worden over Jeruzalem?
4. Op welke rechtsgrond is het verjagen van bedoeïenen uit grote gebieden van area C en uit de E1 sector, die de verbinding vormt tussen Jeruzalem en Maaleh Adumim, toegestaan?
5. Wanneer wordt de blokkade van de Gaza regio opgeheven en de haven heropend?
6. Hoe en wanneer denkt de Israëlische regering de schade te vergoeden die de Nederlandse belastingbetaler heeft geleden door de vernietiging door Israël van onder andere de haven en luchthaven van Gaza?
7. Waarom hebben de Palestijnen in Oost Jeruzalem geen volledig staatsburgerschap, maar slechts een verblijfsvergunning?
8. Wanneer staat het Palestijnse burgers van Jeruzalem vrij om te trouwen met Palestijnse partners op de Westoever, zonder hun recht op wonen in Jeruzalem te verspelen?
9. Wanneer wordt er uitvoering gegeven aan de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof ten aanzien van het tracé van de scheidingsmuur?
10. Bent u het met ons eens dat er een fundamenteel recht op gezinshereniging is en dat de partners van Israëlische burgers, afkomstig uit de Westoever of Gaza, het recht moeten hebben zich in Israël te vestigen?
11. Hoe garandeert u dat elke Israëlische burger, dus ook de Arabische burgers, zich overal in Israël vrij kunnen vestigen in het licht van de recente wetgeving?
12. Welke maatregelen treft u om de recente toename van geweld door kolonisten jegens hun Arabische buren te stoppen?
13. Welke maatregelen neemt u om de vernieling van waterbronnen in area C te stoppen en de waterverdeling op de hele Westoever eerlijker te maken, evenredig met het aantal inwoners van de diverse regio's?
14. Recente wetgeving beperkt burgerrechtenorganisaties in hun werkzaamheden, zowel binnen Israël als in de bezette gebieden. Wanneer herstelt u het fundamentele recht op vrije vreedzame demonstratie? Onlangs nog is er een dode gevallen bij een vreedzame demonstratie.
15. Hoe staat u tegenover de uitspraak van Benny Katzover, dat Israël de democratie moet verlaten en over zou moeten gaan van de huidige staatsstructuur naar een judaïsche structuur?
16. Wat doet uw regering er aan om de gevangenhouding van minderjarige Palestijnse kinderen te stoppen?
17. De Palestijnse Autoriteit heeft Israël reeds in 1993 erkend. Wanneer erkent de Israëlische regering een Palestijnse staat?

Wij kijken uit naar uw antwoorden.
Hoogachtend,

J. Doornbos, Haarlem
J. Elshout,Wervershoof
K. Minzinga, Ulvenhout
E. Tilanus, Driebergen

Geen opmerkingen: