20-05-2013

Veiligheid versus Recht


In de documentaire “The Law in these Parts” , waar het militaire recht in de bezette Palestijnse gebieden onder de loep wordt genomen en gepensioneerde (militaire) rechters werden geïnterviewd, wordt duidelijk wat er met “recht” gebeurt als er vermeende  “veiligheid” in het spel is.

De drie pijlers van onze samenleving: wetgevende, rechtsprekende en uitvoerende macht staan in een delicaat evenwicht.

In de documentaire zie je militaire rechters met zoveel woorden uitspreken dat : “orde en rechtvaardigheid niet altijd hand in hand gaan” en: “dat wetgeving het militaire systeem moet helpen, dwz dat de wet door de gebiedscommandant moet kunnen worden aangepast in tijd van nood.”


De hele piramide van wetten en regels  waarbij er geen “burgerrechten zijn voor de ingezetenen- lees Palestijnen”,  is een stelsel dat uiteindelijk de veiligheid van Israël dient.  “Juridisch geschoolde “officieren besluiten over strafmaatregelen, die langdurige hechtenis van Palestijnse burgers met zich mee kunnen brengen.  De Shabak- de veiligheidsdienst- vraagt altijd om de volle termijn, verlenging van administratieve detentie kan omwille van “veiligheid” eindeloos verleend worden. Inzage in het dossier wordt niet verleend om de bron van de inlichtingen niet in gevaar te brengen. 

Palestijnen kunnen een petitie indienen bij het Hooggerechtshof van de staat Israël.

Dat het Hooggerechtshof van Israël door zijn besluitvorming de politiek dient en met zijn besluiten alle controversiële handelingen van de Israëlische autoriteiten een schijn van legitimiteit geeft dat is dan maar zo : “omdat het alternatief erger is”.

Erger voor wie?

Doelgerichte moorden, standrechtelijke executies, sloop van huizen, inbeslagname van land?  “Je dient een systeem” was de conclusie van één van de ondervraagden.

Geen opmerkingen: