05-12-2011

een kind geboren in bethlehem


Na twee jaar ben ik weer terug op de bezette Westoever. Tien dagen in verband met een conferentie in Bethlehem. Op de eerste dag woonde ik een kerkdienst bij in Bet Sahour, gelegen aan de Oostzijde van de stad en voor het meerendeel christelijk. Een warm welkom door pastor en gemeenschap.
De volgende dag een rondrit in de omgeving. De stad Bethlehem wordt omringd door settelments en wegen die de settlements met elkaar verbinden, zgn. bypassroads. Deze zijn niet toegankelijk voor palestijns verkeer. Het leven van palestijnen, de oorspronkelijke bewoners wordt zorgvuldig gescheiden van de kolonisten. De settelments hebben zels soms dezelfde namen aangenomen van de oorspronkelijke palestijnse dorpen. Om een duubele set wegen aan te leggen worden onnodig veel bomen gerooid evenals voor de altijd doorgaande constructie van de muur. Het vruchtbare land is een welkom doelwit van de overheersers. Het land van Boaz en Ruth, Herodotus en Salomon. De geschiedenis is altijd tegenwoordig.
We bezochten ook het vluchtelingenkamp Deheisha, inmiddels een betonnen wijk. Vluchtelingen die nog steeds onderwerp zijn van de onderhandelingen: recht op terugkeer of compensatie.Intussen gaat het leven zo goed en zo kwaad als het kan verder en wordt de hoogte in gebouwd, want de (onzichtbare) grenzen van de wijk staan vast.

Geen opmerkingen: